تحولات منطقه

نوجوان شرکت‌کننده در رشته حفظ کل مرحله نهایی چهل‌وهفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن از اولویت‌ها در حفظ قرآن، اثرات آن بر خود و دیگران، تعریف شادی و نگاه دیگران به حافظ قرآن گفت.

هوش یا نظم؛ کدام برای حفظ قرآن مهم‌تر است
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

هانیه برخورداری، شرکت‌کننده رشته حفظ کل مرحله نهایی چهل‌وهفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن اوقاف(آذرماه ۱۴۰۳، تبریز) در مقطع زیر ۱۸ سال از استان یزد درباره نحوه ورود خود به رشته حفظ قرآن گفت: مادرم مشوقم برای حفظ قرآن بود و از پنج‌سالگی من را به مهد قرآن فرستاد. آنجا متوجه استعداد من در زمینه حفظ قرآن شدند و از ۹ سالگی به صورت جدی حفظ قرآن را آغاز کردم.

وی گفت: یکی از اساتیدم می‌گوید، اگر می‌خواهید استعداد خود را به موضوعی کشف کنید، فرض کنید وارد یک کتابخانه بزرگ شده‌اید و همه موضوعات مختلف دنیا در کتب این کتابخانه موجود است؛ شما ببینید که به محض ورود به سوی کدام قفسه می‌روید؟ و کدام کتاب‌ها را می‌خوانید؟ آنجا جایی است که به شما علامت می‌دهد و باید آن راه را پیش بگیرید.

استعداد برای حفظ قرآن کافی نیست

این حافظ کل قرآن با تأکید بر اینکه استعداد برای حفظ قرآن کافی نیست و حتی لازم به هوش بالا نیست، گفت: در حفظ قرآن پشتکار، نظم و استمرار حرف اول را می‌زند، یعنی مطمئن هستم کسانی که تا مرحله پایانی مسابقات رسیده‌اند، نظم و استمرار خوبی داشتند و تلاشی که اکنون نتیجه داده تلاش چندماهه نبوده و حداقل نتیجه یک سال تلاش است و حتی ممکن است سالیان سال باشد.

وی با اشاره به اینکه افرادی که از حفظ قرآن چون به زبان عربی است، تصور سختی دارند، به طور حتم در حفظ جملات فارسی هم دچار مشکل هستند، گفت: هر کاری روش خاص خود را دارد؛ یعنی نمی‌شود یک روش را برای همه کارها انتخاب و از همان روش استفاده کنیم. اگر روش درست و اصولی حفظ قرآن را یاد بگیریم و منظم باشیم و در کارمان استمرار داشته باشیم، کار سختی نیست.

این حافظ کل قرآن کشورمان در پاسخ به این سؤال که آیا حفظ قرآن موجب شده از تفریح و حضور در مراسم خانوادگی یا جمع دوستان و به طور کلی شاد بودن و ... ممانعت کنید؟ گفت: ما الان در تبریز هستیم. این خود یک مسافرت، اردو و یک جمع دوستانه است که با افراد موفق و هم مسیر با خود آشنا می‌شوم و این برای من لذت‌بخش است. ما تفریح را در کنار حفظ قرآن داریم.

وی ادامه داد: اینطور نیست که تمام ۲۴ ساعت روز را به حفظ قرآن اختصاص دهیم. اگر منظم کار کنیم، روزانه دو تا سه ساعت نتیجه‌بخش است. 

تجربه عمیق شادی تلفظ الفاظ قرآن

برخورداری گفت: طبیعت انسان اینگونه نیست که به دنبال غم و اندوه باشد و هیچ لذت و شوری در زندگیش نداشته باشد. فردی که قرآن می‌خواند فضای شادی را تجربه و خود الفاظ قرآن شادی عمیقی در انسان ایجاد می‌کند. وقتی الفاظ قرآن از جنس نور و بسیار آرامش‌بخش است. بسیاری از حفاظ آرامش خاصی در وجودشان دارند و حتی در لحن صحبت‌ها، چهره و راه رفتنشان آرامش مشهود است و این تصادفی نیست، بلکه برکت قرآن است و آرامش هم زمانی حاصل می‌شود که انسان عمیقاً نشاط داشته باشد. انسان غمگین ناآرام است.

وی در پاسخ به این سؤال حفظ قرآن چه تأثیری در زندگی شما داشته است؟ گفت: در قرآن مسائل زیادی گفته شده است. داستان‌هایی بازگو شده و خداوند می‌گوید تاریخ تکرار می‌شود، پس عبرت بگیرید. برای همین یک سری از مسائلی که ما با آن مواجه هستیم در داخل قرآن هست. پیامبر اکرم(ص) و سایر پیامبران طعم آزار و اذیت را چشیده‌اند و خداوند می‌فرماید که در این شرایط چه کنیم؟ همین حس همدردی تسلی‌بخش است. همین آگاهی کمک می‌کند چون می‌دانیم، این اولین بار نیست و می‌دانیم رأی و نظر خداوند چیست و می‌توانیم از آن استفاده کنیم.

این حافظ کل قرآن اضافه کرد: دوستان و آشنایان هم وقتی با من مشورت می‌کنند به آنها می‌گویم که قرآن چه مطلبی در این خصوص گفته است یا در احادیث و نهج‌البلاغه درباره مسائل چه دیدگاهی بیان شده است و باز به آنها می‌گویم که عاقلانه‌ترین راه، راه قرآن است.

وی با اشاره به اینکه نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه را نیز مطالعه می‌کند، گفت: دعاهای صحیفه سجادیه بسیار آرامش بخش است و به حدی انسان غرق در الفاظ آن می‌شود که غم را فراموش می‌کند.

برخورداری در پاسخ به این سؤال که مردم پیش از هر آزمونی برای کسب آرامش قرآن می‌خوانند، حافظان قرآن قبل از مسابقه چه کار می‌کنند؟ گفت: ما هم از همان آیات استفاده می‌کنیم. مثلاً در مسابقات قرآن اوقاف که اجرا داشتم دستم را روی قلبم گذاشتم و سوره عصر را خواندم و به امام عصر متوسل شدم تا بتوانم تلاوتی داشته باشم که برای مستمعان لذت بخش باشد.

وی افزود: یکی از استادان می‌گفتند که ما قرآن می‌خوانیم تا هم خودمان آرام شویم و هم به بقیه آرامش هدیه دهیم. خود همان الفاظ قرآن گویی از قبل برای ما انتخاب شده و باید همان‌ها را بخوانیم و همان آیات برای ما آرامش‌بخش است. 

این حافظ کل قرآن درباره برنامه‌های آینده خود گفت: بیشتر دوست دارم روند حفظ قرآن را قوی‌تر کنم و همین که در فینال مسابقات کشوری اوقاف حضور دارم، رضایت‌بخش است و از اینجا به بعد دوست دارم بیشتر با تفسیر و تدبر در قرآن آشنا شوم. این مسابقات بهانه خوبی برای انس با قرآن است، اما اگر بخواهیم انس قوی‌تری با قرآن داشته باشیم باید به تفاسیر مراجعه کنیم، چیزی که باقی می‌ماند این است که بتوانیم از قرآن در زندگی استفاده کنیم.

منبع: ایکنا (خبرگزاری بین‌المللی قرآن)

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.